(untitled) (AGROINNOVATSIYА, 2023)
Sug‘oriladigan maydonlari uchun kuzgi yumshoq bug‘doyning yotib qolishga, kasallik va zararkunandalarga chidamli, noqulay iqlim sharoitlariga bardoshli, hosildor, yuqori don sifatlariga ega navlarini yaratish, navdorlik va ekinboplik sifatlariga ega urug‘larini yetishtirishning ilmiy asoslangan jadallashgan urug‘chilik sxemasini hamda yangi navlarning samarali nav agrotexnikasini ishlab chiqishdan iborat. Kuzgi bug‘doy hosildorligini belgilovchi asosiy ko‘rsatkichlardan biri, bu mahsuldor tup soni,boshoqdagi boshoqchalar va uning don soni hisoblanadi. Boshoqdagi donning massasi va soni kuzgi bug‘doyning ekish va o‘g‘itlash me’yorlariga ham uzviy bog‘liq bo‘ladi. sug‘oriladigan yerlarda kuzgi bug‘doyning duvarak tipidagi «Qipchoqsuv» navidan yuqori va sifatli don hosili, urug‘lik olishda, ekish me’yori 5 mln unuvchan urug‘/ga va o‘g‘itlarni N180 P90K90 kg/ga qo‘llash yuqori samara berishi aniqlandi.