(untitled) (AGROINNOVATSIYА, 2024)
Ushbu maqolada qishloq xoʻjaligida yetishtirilgan mahsulotlarni (oziq-ovqat mahsulotlari, dorivor oʻsimliklar, armatik oʻsimliklar va b.) xalqaro va mahalliy bozorlarda sotish bilan bog'liq tushunchalar koʻrib chiqiladi. Bizga ma’lumki bugungi kunda dunyo iqtisodiy faoliyatida, jamiyatdagi bir turdagi shaxslar koʻproq oʻz faoliyatlari, kasblariga ixtisoslashgan boʻlib, ular oʻzlariga kerak boʻlgan mahsulotlar va xizmatlarni boshqa turdagi shaxslar faoliyatiga ya’ni ishlab chiqaruvchi va sotuvchilar yetkazib berishiga tayanadi. Shunday qilib, xaridorlar va sotuvchilar oʻrtasida almashinuv jarayoni boshlanadi. Har ikki tomon almashishga doimiy ravishda tayyor boʻladi va har bir tomon xaridorlar va sotuvchilar darhol aloqada boʻlganda, boshqasi nimaga muhtojligini va qadriyatlarini aniqlay oladi. Iqtisodiyotning rivojlanishi bilan birjalar soni va turlari kengayib borar ekan, bozor ma'lumotlarini yig'ish, jismoniy tarqatish, saqlash va tasniflash kabi marketing xizmatlarini koʻpaytirish zarurati tug'ilmoqda. Koʻpgina maxsus xizmatlar sotuvchi va xaridor oʻrtasidagi vositachilar tomonidan taqdim etiladi. Va shu yoʻsinda bozorda olib- sotish, raqobat kabi bozorning asosiy boʻg’inlari paydo boʻladi.