OROL DENGIZNI QURIGAN TUBI QOLDIQ O‘TLOQI TUPROQLAR VA QOLDIQ ShO‘RXOKLARNI AGROKIMYОVIY XUSUSIYATLARI (AGROINNOVATSIYА, 2024)
Maqolada qoldiq o‘tloqi tuproqlar va qoldiq sho‘rxoklarning agrokimyoviy xossa-xususiyatlari bayon etilgan. Kimyoviy tahlil ma’lumotlariga ko‘ra, gumus miqdori qoldiq o‘tloqi tuproqlarda 0,966%, qoldiq sho‘rxoklarda 0,310% tashkil etib, harakatchan fosfor bilan kam va o‘rtacha darajada, almashinuvchi kaliy bilan o‘rtacha va ko‘p darajada ta’minlanganligi aniqlangan. Qurg‘oqchilikni kuchli kechishi natijasida,chang va qum to‘zonlarni doimiy harakati, hudud tuproq-grunt qoplamlarida degradatsiya jarayonlarini keltirib chiqargan. Natijada tuproq qoplamlarida gumus va oziqa elementlariga kambag‘allashib ekologik tanazullga uchragan.