O‘ZBEKISTON JANUBIDA MONARDA - (MONARDA L.) - EKININI INTRODUKSIYA QILISH VA XALQ XO‘JALIGIDA FOYDALANISH
Keywords:
monarda, introduction, medicinal properties, use in medicine, food safety, use in perfumery, essential oils, spicy vegetables, cultivation techniquesAbstract
This article provides information on the origin, distribution, biological properties, chemical composition, valuable economic signs and medicinal properties of monarda (Monarda L) plant. In addition, recommendations were given on the importance of choosing and growing varieties suitable for the climate of the Surkhandarya region.
Downloads
References
Дрягин В.М. Монарда – новое овощное пряно-вкусовое растение. М. -1994. - 97 с.
Лудилов В.А., Иванова М.И. Все об овощах. М. -2010. -218-220.
Лудилов В.А. Семеноведение овощных и бахчевых культур. Москва: Росинформагротех.- 2005. - 395 с.
Методические рекомендации по селекции монарды. Москва.: научно-иследовательский институт селекции и семеноводства овощных культур. 1994., 63 с.
Зуев В.И., Мавлянова Р.Ф., Дусмуратова С.И., Буриев Х.Ч. Овощи-это пища и лекарство. Ташкент,2016. - 215 с.
Пивоваров В.Ф. Селекция и семеноводство овощных культур. Москва. -1999. - 288 с.
Пивоваров В. Ф. Овощи России. М.,-2006. -С.86-89.
Солдатенко А.В., Борисов В.А. Экологическое овощеводство. М., 2022.-С.